0
Andakt Bønn Gudstjeneste Preken Teofili

Be, så skal dere få !


Preken i Hisøy kirke 9.5.21

Dette hellige evangelium står skrevet hos evangelisten Matteus i det 7. kapittel,(v 7-12)

7 Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. 8 For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
9 Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, 10 eller gi ham en orm når han ber om en fisk? 11 Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham! 12 Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene.

Slik lyder det hellige evangelium. Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Dante Gabriel Rosetti (1860) (Wikimedia)

Ja, her hører vi noen av Jesus sine mest kjente ord, fra den berømte Bergprekenen. 3 kompakte kapitler i Matteusevangeliet, 5,6 og 7. Menneskesønnens gudommelig undervisning som har gitt gjenlyd i snart 2000 år. Rystende radikal, fullstendig undergravende for all makt i denne verden og med gjenklang i menneskenes hjerter og dypeste behov. Starter med de 8 saligprisningene og slutter med Huset bygd på fjell. Dette er disippelundervisning men framført foran store folkemengder. Jesu budskap om Guds rike er en offentlig sak. Ingen skal være i tvil om hva det innebærer å bli en Jesu disippel. Hverken den gang eller nå.

Carl Bloch (1877) wikimedia commons

Og nå gjelder det bønn. Gudsrikets egen kommunikasjonsplattform. Himmelrikets talemål. Språket som gir alle slekter og generasjoner adgang til Guds godhets levende nærvær. I Jesus Kristus. Ved Hans Hellige Ånds hjelp og tilskyndelse.

Foldede hender (Pixabay)

Be, let, bank på.  Og med repitisjon. 3-tallslov og bakvektslov. Jesus bruker alle retoriske og litterære virkemidler for å få fram sitt budskap og stimulere disiplene i deres bønneliv.

Men i hva slags tone er det han taler? Be, let, bank på ! Er det et kommanderende, seierssikert stemmeleie? Med et hint av anklage. «hadde dere bedt nok så hadde dere nok fått» Mange har hørt den tonen og fått skader i sitt bønneliv. Men skader er til for å helbredes. La oss i denne korte prekenstunda lytte og kanskje høre en annen tone og en annen sammenheng i denne oppfordringen fra Jesus.

Fritz von Uhde, Die Bergpredigt (1887) wikimedia commons

Jeg har de siste åra blitt mer opptatt av at vår relasjon til Gud er ment å være et vennskap. Ikke først og fremst et herre -tjenerforhold, eller et far-barn forhold eller lærling- mester. Alle disse aspektene er selvfølgelig med i Gudsforholdet, men av og til kan det bli for mye av det gode. Da søker jeg tilflukt i Vennskapet. Jesus sier jo i Johannes 15,15: Jeg kaller dere venner.

Så hvis Jesus med disse be,let, bank på-ordene snakker til oss som venner og vi lytter til det han sier, som venner, så kanskje tonen endrer seg.

Jan Brueghel d.e. 1598 (wikimedia commons)

For å belyse dette ber jeg dere bli med meg på en vennskapelig fantasireise, en fjelltur med Jesus og meg for anledningen lagt til et sted i de norske Bjerge. Det jeg hører , og ser for mitt indre øye, er en Jesus som sitter i lyngen, på en liten knaus midt i fjellheimen og jeg ligger ved siden av , med hodet på ryggsekken mens jeg kikker på skrått opp på ham.. Det blinker i snø på toppene og lyser grønt i små tjern nede i dalen mellom myrstrekkene. Og vi er midt i en samtale som har gått mens vi seigt har beveget oss opp fra låglendet.

Anna Boberg: Fjällsjö. Studie från Nordlandet.  (wikimedia)

«Du vet jo at du må be for å få», sier Jesus. «og da må du vite hva du vil ha, hva som er din dypeste lengsel»

«Så bønnen har altså bare en slags bevisstgjørende funksjon» innvender jeg. «Jeg skal bare bli klar over hva jeg vil»

«Ikke bare», sier Jesus. «Det er viktig for vårt vennskap at vi kjenner hverandre på dypet, er ærlige og transparente med hverandre» «Ja men», innvender jeg. «Du er jo en slik venn som vet alt» «Stemmer det», sier Jesus, «men jeg vil at du også skal vite alt, eller i alle fall så mye som du kan, både om meg og ikke minst om deg sjøl»

Vi blir stille ei stund. Vi gjør gjerne det. Vinden er sval og det anger sterkt av fjell. Jeg prøver å tenke på hva som er min dypeste lengsel og kommer ikke på noe. Har det i grunnen greitt som jeg har det. Akkurat nå.

Skardtjernet i Valdres (eget foto)

Jeg prøver meg igjen «Men handler bønnebegjær bare om det dypeste, er det uåndelig å be om materielle, praktiske og hverdagslige ting ?» «Som hva da ?» spør Jesus lurt og jeg blir flau et øyeblikk før jeg kommer på at han jo vet alt likevel.

«Du vet det med Viking-Lotto» Han nikker. «Du aner ikke hvor mye godt jeg kunne gjort med de millionene»

«Helt sikkert», sier Jesus mens han knipser krekling opp i været og prøver å fange bæra med munnen. «og vi har drøfta det i Treenigheten og funnet ut at det dypest sett dreier seg om ditt behov for selvstendighet og frihet, ditt behov for å slippe din egen stemme løs, din mulighet for å skape noe, bygge noe som varer, og finne steder og tider for nærværet av Guds godhet. Og, ja: Søknaden er innvilget. Du skal få alt dette. Men de lotto pengene trenger du ikke. Du har allerede vunnet en mye større jackpot. Gratulerer !»

Jeg setter meg forbauset opp ,kikker på ham og rister lattermildt på hodet: «Litt irriterende å ha en slik venn som vet bedre enn deg sjøl hva du trenger» Han kaster opp et kreklingbær til meg og jeg bommer.

«Hva med letinga» spør jeg. «Holder det ikke med å be og vente på avslag. «Nei» sier Jesus, «sånn passivitet holder ikke. Du må nå som før lete etter måter å realisere dine dypeste lengsler. Husk at du er en Askeladd i Guds rike. Du finner garantert noe å bruke»

«Og hva med bankinga ?», tenker jeg, og husker  fru Sommer som av og til fra prestegården ringte min mor og andre av damene i misjonsforeningen fordi det var et eller annet alvorlig som stod på for en eller annen. Hennes faste utrykk var: «Fru Karsrud, nå må vi ringe med stormklokkene»

Jesus kikker på meg med det gode varme blikket sitt og leser tankene mine som vanlig. «Vi må banke hardt på bergets port for å finne de skjulte skattene» sier han medfølende. «Av og til må vi banke til knokene blør, skrike og gråte og føle oss gudsforlatt og til slutt gi vår ånd over i Faderens hender» Jeg ser at han blir stille og innadvendt og sier ikke mer på ei stund. Vi finner fram nista; grovt brød og rød saft. Vinddraget har snudd og jeg tenker på den lange vandringa hjem. Det ble visst ingen topptur i dag.

Strø i Valdres (eget foto)

 

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd; som var og er og blir: En, sann Gud. Fra evighet og til evighet. Amen.


You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.