0
Andakt Bibeltimer Gudstjeneste

Burning Bush


Livet til Moses var ingen dans på roser. Først seilte han ned Nilen i en sivkurv, før han fikk en kongelig oppdragelse og blei morder (riktignok i rettferdig harme) men måtte flykte fra alt sammen. I Midjan blei han forelsket i prestedattera Sippora, som betyr «Lille fugl». Men faren Jethro ville ikke ha noe tull. Moses måtte jobbe for hus og heim, og derfor er han på vei over ørkenen mot det hellige fjellet Horeb, som fører for svigerfars flokk med sauer og geiter. Denne turen tok ikke 40 år, men den skulle bli avgjørende for de ørkenvandringene og fjellturene  som seinere kom.

 

Orrente, Pedro; Moses and the Burning Bush; (Wikimedia commons)

Den brennende busk ! Vi vet at her ble Moses kalt  og utrustet til leder for hebreerne og deres løsrivelse fra Farao og slaveriet: «Let my people go !»

Men hva har tornebusken å si til oss? «Da viste Herrens engel seg for ham i en flammende ild som slo opp fra en tornebusk. Han så, og se! – busken stod i flammer, men den ble ikke fortært av ilden» (2. Mosebok kap. 3)

Tornebusker har ingen høy status, ikke sammenlignet med palmetrær, morbærtrær og sedrene på Libanon. Ei tornebuske brenner fort opp og er til lita nytte. Og her kommer min allegoriske tolkning:  Slik kan jo vi også  føle oss, som enkeltkristne og som menighet. Særlig nå for tida, når vi ikke kan gjøre stort annet enn å stå hutrende rundt ei bålpanne. En liten flokk i verden.

Men hvorfor brant ikke tornebusken opp? Fordi det var Guds ild, Guds flamme,  og Guds stemme som talte de brennende ord.

Vi er altså små tornebusker i verdens ørken, men Gud bor i våre hjerter, Guds lys er tent i vår forstand. Den hellige Ånds ild flammer i det indre usynlige ildstedet som er vår sjel. Av og til kan vi merke at det varmer! At det lyser! At det lever!

Og; vel og merke: Den hellige ilden er ingen trussel mot oss. Den har ikke slått seg ned for å fortære oss. Vi kan faktisk brenne et helt liv, uten å brenne opp. Små vandrende bål i natten, det er hva vi er.   Som lyser opp og gir varme og frihet til de vi møter.

Så husk det fra denne vesle preika: Når du har med deg sjøl å gjøre så ta av deg skoene. For du står på hellig grunn ! Respekter deg sjøl som helliget av Guds Ild og Guds Ord.  Du, menneske, og du lille menighet: «Frukta ei du Guds församling. Herrens Ande bor i deg»

Dere som husker litt bibelhistorie vet at Moses unnskyldte seg fælt for oppdraget Gud kalte ham til. Han vet for lite om Gud, han har ikke tillit blant folket, Han er ingen stor taler:  «sen er min munn og sen er min tunge»

Arthur Loosli: LA CATHEDRALE BLANCHE,

Men , som Paulus skriver: «Ja, det som i verdens øyne står lavt, det som blir foraktet, det som ikke er noe, det utvalgte Gud for å gjøre til intet det som er noe»

Kjære tornebusker ! Jeg maner fram for mitt indre blikk at dere flammer av røde roser i gylden kveldssol på en av våre kjære skjærgårdsøyer. Rosa Rugosa ! Om ikke annet så har dere blussende roser i kinnene.

Dette er ikke årstiden for å «ta av seg skorna» Men vi kan vel likevel være enige om at vi i dag har vært på hellig grunn.

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd. Som var og er og blir: En sann Gud. Fra evighet og til evighet. Amen


You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Picasso
  15. februar 2021 at 22:56

  Vet du hva mitt problem med religion er?
  Mennesker.
  På lik linje med alt som har potensiale til å være vakkert,
  -så gjør mennesket det stygt.
  For hver helgen finnes to millioner syndere.
  Hvem av dem er jeg?
  Hvem av dem er du?
  Vi er blant de to millionene fordi vi er så dumme å tro på at det finnes
  religion når det ikke finnes et fnugg av religiøs tilstedeværelse kun en diagnose
  som konstanterer at religion er en form for epilepsi som sitter i frontallappen og er trigger til at vi tror, at vi tror at tungetale er budskap fra en høyere makt når det i vrikeligheten er en synaptisk feil i fremste del av hjernen vår og som i virkeligheten er epilepsi. Så når du føler denne såkalte saligheten, så er det fordi du har et spesielt epilepsianfall som gir deg en eufori som forveksles med religiøs opplevelse.

  Vet du hva mitt problem med religion er? Mennesker, fordi det var vi som oppfant den.
  Det heter ikke religion men epilepsi.

  • Reply
   ravn_karsrud
   16. februar 2021 at 12:14

   Hei Picasso !
   Du er tydeligvis inne i en blå periode i forhold til religion.
   Spøk til side 🙂
   99% av menneskeheten har vært eller er religiøse.Jeg velger derfor å tilhøre menneskeheten
   Dessuten er min religiøsitet ikke først og fremst basert på følelser/eufori/salighet/opplevelse.
   Jeg mener det er mange fornuftige grunner til å tro på Gud, dyrke Gud og la seg informere av “Guds bok” (Bibelen)
   Og dersom du har rett i at religiøse opplevelser kan forklares nevrologisk så er ikke det noe problem for meg. Gud har vel da skapt oss med en slik “mottaksmekanisme” for at vi skal “bli kjent med Gud” på et personlig plan.
   Hva tror du om det, Picasso ?

   vh Presten Ravn

 • Reply
  Picasso
  16. februar 2021 at 18:19

  Blått er positivt om du vil bli tatt alvorlig. Blått er fargen du skal ikle deg når du skal i et viktig møte e.l. Rødt derimot er det siste du skal bruke fordi denne fargen gjør at de du møter viker fra deg fordi du på et ubevisst plan oppfattes aggressiv og “farlig”. Så nei, jeg er aldeles ikke i en blå periode angående din religion.
  Religion er kun et begrep mennesket har funnet på for å ha noe å støtte seg til, en slags krykke om du vil når tingene blir vanskelig. Det er så utrolig mye lettere å “lene seg” på en såkalt høyere makt og skylde på den når alt går enten den ene veien eller den andre. Jeg blir nesten sint når jeg hører noen si at nå har hun eller han reist hjem og har det godt. For noe tøys.De bare dør. Religion er det verste vi mennesker fant opp, all denne volden, all misbruk i “guds navn” avhengig av hvilken religion det er snakk om. Krig på alle kanter i en eller annen fordømt guds navn, jeg blir kvalm. Jeg skuer over verden og ser ebola blomstre opp i afrika igjen, svartedauen har oppstått i mongolia igjen, og korona-viruset herjer og muterer seg stadig i mer dødelige former og jeg har studert korona inngående og denne versjonen oppfører seg ikke slik korona skal eller pleier å gjøre. Denne varianten(e) er ute med vilje. Og du trenger ikke svare med at det er guds vilje og at det er tegn på at sønnen snart skal komme og alt det der, jeg har hørt det så mange ganger at for meg høres det nå etterhvert ut som en unnskyldning, og for noen en unnskyldning til å gjøre hva de vil. Hvorfor tar du ikke religionen din og hjelper de aller svakeste i samfunnet? De som sitter fastlåst i egne hjem fordi de ikke lengre tør gå ut? Eller hvorfor ser jeg om og om igjen at de svakeste blir forbigått i religionens navn? Nei, dere som er de “viktige” i samfunnet er de som kommer først, jeg er lei av å se mine medmennesker lide på grunn av at de tilhører den svakeste gruppen og er hjelpesløse fordi folk “glemmer de”. Eller det vil si, de skriver forbasket mye om de svakeste gruppene, men det er også det eneste de gjør. Religion er menneskeskapt, det er planeten selv som prøver å ordne opp slik den har gjort tidligere, ikke religion eller oppstandelse eller annet svada. Kun en planet som gjør så godt den kan for å overleve. Jeg svarer nei til ditt siste utspill angående den nevrologiske biten, det er vitenskapelig bevisst og ble publisert for noen år siden av forskerne bak prosjektet og det var meget spennende å lese om. Religion er menneskeskapt. Det finnes ingen gud, ingen høyere plan, og for å være ærlig? Bli kjent med en såkalt høyere makt via epilepsi? Så da sier du at all sykdom er religion-relatert og at alle som er syke er religiøse mens de friske ikke er religiøse? I am confused (rister på hodet )

  • Reply
   ravn_karsrud
   19. februar 2021 at 12:33

   Hei Picasso
   Beklager at det har tatt litt tid å publisere din siste kommentar, og svare på den. Jeg har ikke drevet blogg så veldig lenge og i alle fall ikke fått så mye kommentarer.
   Men jeg ble nysgjerrig på den epilepsi-teorien din. Du har ikke mulighet til å gi meg en referanse til den forskninga ? Skulle gjerne lest det selv. For øvrig syns jeg at du gir religionen mye skyld og lite cred. Jeg for min del er stolt av veldig mye som den jødisk-kristne tradisjonen har bidratt med til menneskehetens beste. Ikke alt er jeg like stolt av, selvfølgelig. Religionen er menneskeskapt i den forstand at menneskenaturen setter sitt preg på den med alle sine svakheter. Vold og maktmisbruk og grådighet er blodspor vi må erkjenne. Selv om du er ateist så syns jeg du burde forholde deg konstruktivt til religionen. Den ser jo ikke ut til å forsvinne akkurat. Hvis du setter deg opp på din høye hest og “skuer utover verden” og ser menneskeheten som i all hovedsak ledet og forført av religiøs svada, da blir jo du elitisten som gjør samme feil som så mange religiøse har gjort opp igjennom tidene. Nemlig å se ned på andre. V.h. Presten Ravn

 • Reply
  Picasso
  19. februar 2021 at 22:54

  Jeg hadde ingen planer om å komme inn hit igjen fordi jeg synes du vinkler dette komplett feil. Jeg er ingen ateist, det er et menneskeskapt ord de fant på når de ikke klarte å forklare når noen ikke fulgte normen som vi idag kjenner som begrepet religion. I alle tider har mennesket hatt denne iboende redselen i seg for at vi er mutters alene, og vår hjerne ikke klarte å forholde seg til den ensomheten. Tenk deg urmennesket sitte alene i mørket foran et bål eller ikke noe bål hvis det var før ilden var oppfunnet og de visste at det lurte farer overalt og at uten noen som satt vakt så ville de dø mens de sov. Allerede den gang var religionen kommet inn i bildet om en ikke slik vi kjenner den den dag idag. vår menneskelige hjerne er så lite brukt, den kapasiteten vi bruker er så liten i forhold til hva hjernen faktisk er istand til og så bruker vi den på å lage oss selv en slags beskyttelse for ensomhet og redsel for at vi er alene og er f.eks redd for å dø og bli til ingenting at vi skaper religion? Altså at vi lager et beskyttelsesnett i form av religion for å berolige oss selv om at vi ikke er alene,men at det finnes en høyere kraft som våker over oss osv. Vår hjerne er skapt på en slik måte og artikkelen jeg nevnte om epilepsi nevnte at for å beskytte oss selv enda bedre skjedde en av mange evolusjoner hvorav den ene var at enkelte utviklet en sårbarhet for en spesiell type epilepsi som sitter i frontallappen og som disse forskerne oppdaget det samme i de forskjellige test-gruppene når et epilepsianfall brøt ut i frontallapen så fikk de religiøse opplevelser som gjorde blant annet at deres religiøse tro og opplevelser ble enda sterkere slik at det har vært med på å skape noen som er litt mer fanatiske enn andre og det skyldes graden av epilepsi de har og hvor mye DNA de har nedarvet fra forfedrene sine. De brukte både MR ,røntgen og alt tilgjengelig materiale men MR-bildene er de som du ser det klarest på.Ja, jeg har både referanser og tidsskriftet tilgjengelig, men jeg er ikke på jobb nå og har tatt helg så du får finne ut av det selv. Det er lett tilgjengelig og meget spennende. Jo religion har forsåvidt gjort noe godt en gang i blant men at du våger å hentyde at jeg sitter på min høye hest og skuer utover verden så tar du grundig feil. Jeg er ikke ateist, jeg er et menneske som har fått erfare religionen s grusomheter på nært hold og sett og opplevd hva den kan gjøre og føre til. Jeg har all respekt for de som er redde og trenger å klynge seg til troen på en høyere makt fordi de er redde, spesielt i en tid som dette. Men for slike som meg som står midt oppe i dette marerittet så blir religion nesten som et banneord for oss fordi noen ganger blir ord fattige fordi det finnes ikke ord som er oppfunnet enda til å kunne beskrive det jeg må oppleve hver dag når jeg møter det jeg møter i forhold til min stilling. Legg fra deg ordboken fem minutter og ta av deg prestekragen og meld deg frivillig på et sykehus i nærheten av deg og jobb med de som er hardest rammet av viruset som herjer nå og kanskje du ser litt annerledes på det da og slutter å putte meg et sted jeg aldeles ikkke kommer til å sette meg på noensinne. Du vil aldri se meg sitte på en hest, det tør jeg ikke. Så Jeg ber heller deg om å stige av din og snu tankegangen din og legge vekk presterollen og rulle opp ermene og komme og hjelpe til der begrepet religion er blitt et banneord og ikke tar hensyn til liv som tas, hvilken alder eller kjønn eller noenting. Og jeg har aldri-ALDRI sett ned på andre, så nå bør du tenke litt over hva du skriver. Jeg ser ikke ned på andre, jeg hjelper andre fordi det er det jeg jobber med og hadde du turt å utsette deg for det samme jeg gjør hver dag så hadde ordlyden din vært den samme. Dette blir mitt siste ord fordi nå er det helg og jeg trenger å sove mest mulig før neste økt. Utvid horisonten din min venn, du er litt for trangsynt . Men det nytter ikke å diskutere med slike,kom til det sykehuset du bor nærmest og ta en vakt i form av helsepersonell og ikke prest så skal jeg garantere deg at ordlyden din blir annerledes. Du får ha en god natt der du ser ned på oss som sliter for at slike som deg skal få fortsette å fungere i samfunnet.Regner med du allerede er vaksinert…..(heldigvis er dette ikke hva jeg bruker bloggen min på! )

  • Reply
   ravn_karsrud
   20. februar 2021 at 18:10

   Hei, hvor hen du er i verden! Det er tydelig at jeg må være kjappere i avtrekkeren på kommentarer.Det var forresten du som brukte uttrykket “å skue utover verden” i et tidligere innlegg. Men jeg skal ikke insinuere noe mer om høye hester og lignende. Var det amerikansk forskning, det med epilepsien ? Det første som slår meg er jo at dette må være et evolusjonsmessig fortrinn ! Og hvorfor ikke da bruke det for hva det er verdt. Jeg merker at du er rasende på lidelse og ondskap. Hvorfor det egentlig? Har ditt univers noen iboende mening? Tipper du har arvet en god porsjon “hellig vrede” fra kristendommen. Og bra er det. Jeg er selv en varm tilhenger av å anklage Gud. Jfr. Jobs Bok i den jødiske bibel.Skal tenke litt på din ide om å melde meg som frivillig på sykehuset. Har en kollega som gjorde det i begynnelsen av pandemien. vh Presten Ravn

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.