0
Andakt Åndelig veiledning Bønn Stillhetsarbeid

PRAY AS YOU GO


Det var dattera vår som tipsa oss på denne “bønneappen” for et par år siden. Og vi har blitt veldig glade i den. Siden mange bruker smarttelefon så er den tilgjengelig for de fleste. 12-13 minutter, det klarer vi å putte inn i løpet av dagen. Min favoritt er “Pray as you drikker kaffe på senga om morran” Eller “Pray as you spiser egg og sursild til frokost”. Med en liten Bluetooth-høyttaler ved siden av sursildglasset. Og adventslyset. Fant også ut at jeg kunne spille den av i bilen. Det blir litt mer fleksibelt enn radioandakten. Riktignok er den på engelsk, men fordelen er at jeg får vedlikeholdt engelskkunnskapene mine.

Vi er jo (altfor mye) på farten. Veldig mange av oss.

Den kan også spilles rett av hjemmesida deres på en PC/Mac. Selv presenterer de seg på denne måten:

Pray as you go is a daily prayer session, designed for use on portable devices, to help you pray whenever you find time, but particularly whilst travelling to and from work, study, etc.

A new prayer session is produced every day of the working week and one session for the weekend. It is not a ‘Thought for the Day’, a sermon or a bible-study, but rather a framework for your own prayer. It is founded in Ignatian Spirituality and uses the imagination to enter more deeply into prayer.

Mye rart i det digitale Babylon, men mye fint også

Lasting between ten and thirteen minutes, it combines music, scripture and some questions for reflection.

Our aim is to help you to:
*become more aware of God’s presence in your life
*listen to and reflect on God’s word
*grow in your relationship with God

It is produced by Jesuit Media Initiatives, with material written by a number of Jesuits, both in Britain and further afield, and other experts in the spirituality of St Ignatius of Loyola. Although the content is different every day, it keeps to the same basic format.

Uten bønnens samlende kraft blir i alle fall jeg ganske fragmentert

Jeg var litt skeptisk til det med jesuittene helt til jeg oppdaget at de er Jesussentrerte og opptatt av både diakoni og personlig tro. Jeg har også deltatt på et par retreater i jesuittisk (ignatiansk) tradisjon og merker at disse korte bønnestundene følger samme metodikken: Innlevelse i bibelteksten, fokus på følelsene som vekkes og kallet til forpliktelse. Og så er det et forutsigbart format. Nesten som et rituale. Klokkene, sangen, bibelteksten, spørsmålene, ettertanken, teksten repetert , og så lovprisningen til slutt.

Rydd plass i travle dager til en “date” med Vennen

Vi har opp gjennom årene prøvd oss med diverse andaktsbøker, radioandakter og bibelleseplaner, men ingen ting har fungert over tid. Så er andaktsboka slutt og du må finne en ny. Eller stresset med å sette seg ned til et bestemt tidspunkt. Pray as you go har spart oss for disse nederlagene og gitt oss en fast rytme i andaktslivet. Bare synd at den ikke er lansert på norsk. Det må være fordi jesuittene ikke fikk adgang til riket før i 1956 !

Ignatius av Loyola

Jeg har også begynt med noe i det siste: Jeg har ei gammeldags lita notisbok og noterer et par stikkord fra dagens Pray as you go

Det kan være noe som traff meg spesielt, noe som var livgivende, oppbyggende og som styrker de valgene jeg vil ta ( men som jeg ikke alltid klarer å velge i praksis). Det er en god følelse å åpne denne “microdagboka” og kjenne at det er litt kontinuitet og sammenheng i dagene og ukene mine. Og jeg tror faktisk ikke at det gjør meg mer selvopptatt. Snarere tvert i mot. Men det får andre dømme om.

Hvem du er. Hvor du går: Gå med Gud. Vaya con Dios !

Ta med til slutt den flotte adventslovprisningen som avslutter alle andaktene i adventstida:

O WISDOM, LORD AND RULER,

ROOT OF JESSE, KEY OF DAVID,

RISING SUN, KING OF THE NATIONS,

IMMANUEL.

COME LORD JESUS !

Come, Lord Jesus !


You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.