0
Idehistorie Kulturkritikk Poesi Populærkultur Uenighetsarbeid

Splitter pine


 

 

 

Jeg er ingen rocker. Selv om jeg er født i 1955. Og jeg vet ikke mer om Dumdum Boys enn det jeg har googla meg til siste uka. Av typen :Historien om Dumdum Boys – Dumdum Boys

Men jeg har et forhold til låta «Splitter pine» Da jeg begynte på spinning , først på Nopro og deretter på «Friskoteket» på Notodden på slutten av 90-tallet var låta allerede en «spinninghit» og den hadde fast plass på spillelista til Jan Erik Søvig. Jeg har svetta blod til den sangen ! Det er min eneste rockekompetanse. (Bortsett fra noen år som Springsteenfan på 80-tallet)

Se her har gutta havna i leksikon : DumDum Boys – Store norske leksikon (snl.no)

For mer om min bakgrunn; les også: Et presteliv

Da jeg omsider fikk meg Spotify her i fjor dukka låta opp igjen og nå er Dumdum-gutta blitt mitt faste oppvarmingsband i hjemmetreningsstudioet som Coronaen har velsigna oss med. Enten på sykkelen som vi har dekorert stua med, eller opp og ned trappa når fruen har lagt beslag på sykkelen ( og hun er som regel først ut av senga og førstemann til mølla) For inspirasjon til hjemmetrening sjekk forresten: Sterk som en bestemor !

Se på de beina !

Bortsett fra det kjente riffet, den sugende rytmen og presisjonen som gir låta dette dansende spinningdrivet, så er det jo teksten som egentlig interesserer meg mest. Jeg er jo teksttolker av profesjon og blir jo trigga av et slikt apokryft fragment.

Jeg vet vel egentlig ikke helt hvem som har skrevet teksten og jeg har av ren ærefrykt kvidd meg for å spørre noen av bandmedlemmene. Noe har jeg kommet over på nettet, f.eks  Kjartan forteller om: «Splitter pine» – Leffes Lab Og jeg hadde sikkert kommet over mer hvis jeg hadde gravd litt mer.

Fant forresten en annen blogger som har prøvd seg på samme øvelse, Johns blogg: Splitter Pine av DumDum Boys (johnstr1.blogspot.com)

Jeg vil prøve å ta analysen et hakk videre.

Først til etymologien. Hva betyr uttrykket «Splitter pine» ? Uten direkte access til hverken Eides språksjov eller Sylfest Lomheim så har jeg nøyd meg med dette oppslaget: splitter_1 – Det Norske Akademis ordbok (naob.no)

Det er rett og slett et forsterkende uttrykk, en slags «snill banning» som en kanskje ikke skulle forvente av trønderrockere. I slekt med «dæger`n døtte» o.l (merk at begge har alliterasjon !)

Uttrykket har aldri vært noen del av mitt vokabular. Det var ikke sånne ord vi brukte på Toten på 60-tallet. I mine ører høres det ut som sjømannns-slang, men jeg har googla litt og funnet noen få referanser. Bl.a. kom det ei bok av Carl Hiaasen på Kagge forlag i 2004 med tittelen “Splitter pine” Opprinnelig het den “Basket case” altså “Splitter pine gal ! Ellers kommer jeg stadig over sånt som “Splitter nye låter” “Splitter pine gal ” , “Splitter pine naken” mm. Den beste er kanskje “Han er gal, han er splitter pine, splintrende gal ” Men jeg har ikke kommet over noe sted at “Splitter pine” står alene som kraftuttrykk. Der har kanskje DumDum Boys skapt noe nytt i språket.

Her kan du forresten høre mye interessant om bandets historikk fra programmet Lydverket i 2004

Men før jeg begynner på tolkningen så må vi se teksten i sammenheng:

Hei, hvor enn du er i verden
Det er deilig å sløve i skyggen
Hold deg våken, nå skjerpes greiene
Store høvding, skvise litt hardere

Mas, mas, mas over hele linja
Mandag hele året
Det er ingenting å le av
Men jeg kan ikke la være
Splitter pi – ine, Splitter pine
Splitter pi – ine, Splitter pine

Jeg har fått nok av rush trafikk
og sure passasjerer med vassent blikk
Å, Vi lever alle under pisken
Noe sier meg at jeg er helt klar for paradiset
ligger på ryggen og velter meg og gliser
mens jeg synger på en salme
En salme om…

Mas, mas, mas over hele linja
Mandag hele året
Det er ingenting å le av
Men jeg kan ikke la være
Splitter pi – ine, Splitter pine
Splitter pi – ine, Splitter pine

Hei, hvor enn du er i verden
Det er deilig å sløve i skyggen
Hold deg våken, nå skjerpes greiene
Store høvding, skvise litt hardere

Skjønner ikke vitsen med det

Mas, mas, mas over hele linja
Mandag hele året
Det er ingenting å le av
Men jeg kan ikke la være
Splitter pi – ine, Splitter pine
Splitter pi – ine, Splitter pine
Splitter pi – ine, Splitter pine
Splitter pi – ine, Splitter pine

Ill. lånt fra ITro

Som teolog og liturg er det naturlig for meg å sette en slik tekst i sammenheng med de gammeltestamentlige klagesalmene. Der øser salmisten ut sin smerte helt til han ikke orker mer og slår over i lovprisning. I den klassiske gudstjenesten skjer en lignende bevegelse. Nødsropet “Kyrie eleison” (Herre miskunn deg over oss”) ropes tre ganger før Gloria slippes løs. Det er samme bevegelse som i dåpen: Ned i dypet og opp på land, med et gisp av hellig Ånde. Det er samme bevegelsen som Kristus gjør: Ned i dødsriket og opp fra graven. “Splitter pine ” ass!!

I mine ører er dette en sang som henvender seg til alle, til menneskene. “Hei, hvorhen du er i verden” Litt høystil egentlig, men fint og inviterende. Og den som synger identifiserer seg med det mest vanlige av alle menneskelige behov: “Det er deilig å sløve i skyggen” Det er en anerkjennelse av vår lengsel etter frihetens rike, utopien, det betingelsesløse livet, noe opprinnelig. barnlig ansvarsløst, kanskje som en rus, der spenninger er borte. “Chille” kaller de det nå. Et tilfluktssted for den unge og umodne. Et slags søvnens sted. Men et sted som ikke kan vare.

For sangeren rykker meg brutalt ut av sløvheten og kaller meg til våkenhet. Det er som å høre Paulus: “Våkn opp du som sover, stå opp fra de døde; og Kristus skal lyse for deg” Efeserbrevet kap 5, v 14

“Hold deg våken, nå skjerpes greiene. Store høvding, skvise litt hardere !”  Hva er det som skjer ? Sangeren roper både seg sjøl og meg inn i virkeligheten, inn i nødvendighetens rike der “utfordringene” står i kø. Det er ei tid for alt. Også ei tid for å reise seg og bli konfrontert, med seg sjøl og med verden. Dette kan tenkes å være en byrde, en lidelse lagt på oss av høyere makter, en ren utkastelse fra paradisskyggene, men vi kan også velge å se det som en invitasjon til vekst og modning.  Hvis du ser solisten i videoen så legg merke til hvordan han vender blikket oppover når han henvender seg til “Store Høvding”

Et fandenivoldsk gudommelig øyeblikk når han går Gud inn på livet og bare sier: “Bring it on” Det er greit for meg at “greiene skjerpes” Jeg vet at det vil gjøre vondt. jeg aksepterer at livet er en skvis: Et mas, over hele linja. Den permanente blåmandag. Det er ingen ting å le av. Men jeg kan ikke la være (å le) Og der er det uttrykket “Splitter pine” kommer til sin rett. Det er et triumferende smertefylt latterhyl av et banneord. Den perfekte fusjonen av Kyrie og Gloria. Det er livskraften i mennesket som retter seg mot den ko(s)misk repressive virkeligheten. Og ler den rett opp i trynet.

Men; livet må fremdeles tåles. Vi er tilbake på kjente tomter: Gråkald rushtrafikk som kan drive en stakkar til desperasjon. En bil krabber seg sakte forbi i venstre fil. Ingen kontakt, ikke et smil. Men sangeren er ikke uten empati. “Vi er alle under pisken” felles skjebne, felles trøst ? Nei , ikke egentlig.

For så begynner fluktfantasiene å slå inn: “Noe sier meg at jeg er helt klar for paradiset” OK. så nå er vi tilbake i skyggen, til sløvinga. Men sangeren lar seg ikke gripe helt av regresjonsbehovet (evt. suicidalfantasien) for salighetsbeskrivelsen er bevisst parodisk: “Ligge på ryggen og velte meg og gliser. Mens jeg synger på en salme” Nei takk. Jeg er ingen lotuseter. For meg er det bare en knallblå salme som gjelder: Virkeligheten, maset, mandagene, alt dette som ikke er til å le av , men som jeg likevel må le av. For å overleve. “Splitter pine, ass”  Skjønner ikke vitsen med det, riktignok, men går likevel løs på ei ny uke, en ny skvis, et mas, i vissheten om at under det hele ligger det en understrøm av glitrende øyeblikk, en buldrende, skingrende latter av liv som lever. Splitter pine !


You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Picasso
    19. februar 2021 at 17:39

    Siden du ble svar skyldig og ikke turte eller klarte å svare min forrige kommentar, så kontrer jeg splitter pine med min versjon om du tør lytte ( link til youtube på slutten av kommentaren ). Splitter pine, selve låten ble for øvrig skrevet av min tremenning Kjartan Kristiansen ifølge min biologiske mor. Har ikke spurt om mer så det får du finne ut på egenhånd når du finner mot til det. Jeg liker ikke sangen, synes den er utdatert. Men vi har alle forskjellige ting vi liker. smaken er som baken-todelt sies det. Beklager skarp tone, men som blogger selv så pleier jeg å svare på alle kommentarer uansett om de er negative eller ei,bortsett fra de som prøver å lage kvalme med vilje-de stenger jeg ute. Jeg prøver ikke å lage kvalme når jeg er negativ , jeg er bare født svært ærlig og snakker rett ut det jeg har på hjertet i forhold til andre. Så jeg kan være ganske så nådeløs fordi jeg er ærlig og sier nøyaktig hva jeg mener. Ikke alle tåler det ser jeg, men det er slik jeg kom hit og kan man ikke godta det så foreslår jeg at kanskje blogging er feil for enkelte? Splitter pine er ikke min stil, jeg liker denne https://www.youtube.com/watch?v=QyLipjuknGI ingen fare, det er en sikker link fra youtube, selv om vi tydelig er uenig i endel ting så ville jeg aldri funnet på å skade bloggen din ved å infisere den for virus eller lignendes, jeg er ikke en slik drittsekk. Men jeg kommer til å slutte å følge bloggen din etter dette innlegget regner jeg med og fokusere på min egen fordi du bruker ikke bloggen din riktig synes jeg, du plukker kun ut det som passer deg og som blogger blir det fullstendig feil for meg. MVH Picasso

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.